czwartek, 4 kwietnia 2013

Tort kokosowy z czekoladowymi ornamentami



Tort, składający się z biszkoptu nasączonego cytrynowym ponczem   przełożony kremem kokosowym i dżemem pomarańczowym... 
Jako, że na te święta wiosna nie dotarła, chcąc rozweselić najmłodszych domowników, postanowiłam pod białym kremem ukryć tzw. "Rainbow Cake" (kolorowe biszkopty), całość zrobiła wrażenie nie tylko na dzieciach. Jedna z cioć stwierdziła, że ukryłam w torcie wiosnę - to było bardzo miłe...


Składniki:
biszkopt:

  • 7 jaj;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej;
  • opcjonalnie 6 barwników spożywczych w proszku (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony);
poncz:
  • 0,5 l mocnej herbaty czarnej;
  • kilka kropel aromatu cytrynowy;
  • 10 łyżeczek cukru;
krem kokosowy:
  • 1 l śmietanki kremówki;
  • 6 łyżek likieru kokosowego;
  • 250 ml mleczka kokosowego;
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak bardzo słodki krem lubimy);
  • 1 szklanka wiórków kokosowych;
do dekoracji:

  • 200 g gorzkiej czekolady;


Oddziel białka i ubij je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaj cukier oraz żółtka.Przesiej mąkę pszenną z maka ziemniaczaną i dodaj je do ciasta (miksując całość na niskich obrotach).

 Jeżeli jak ja, chcesz zrobić "Rainbow Cake"* to rozłóż ciasto do 6 miseczek i dodaj do niego barwniki. Następnie umieść je w 6 aluminiowych okrągłych foremkach (ja użyłam takich o średnicy 21 cm), wstaw do  nagrzanego wcześniej piekarnika (160-180 stopni) i piecz około 20 min. Dobrze wystudź biszkopt przed jego przełożeniem.





Jeżeli robisz zwykły biszkopt to wylej ciasto do blaszki o średnicy 24 cm i piecz je około 30-40 min (do tzw. suchego patyczka).Wystudź biszkopt i podziel go na 3-4 blaty.

Przygotuj poncz. Zaparz czarną herbatę dodaj cukier i aromat cytrynowy.

Przygotuj krem. Na niskich obrotach miksera ubij dobrze schłodzoną kremówkę. Pod koniec dodaj cukier, następnie likier i mleczko kokosowe. Na końcu dosyp wiórki kokosowe i wymieszaj całość łyżką. 

Przełóż nasączone ponczem blaty kremem i dżemem pomarańczowym (ja położyłam warstwę dżemu na pomarańczowy blat, następnie pokryłam go cienką warstwą kremu i kładłam kolejne blaty). Udekoruj tort tak jak lubisz - jeżeli podobają Ci się czekoladowe ornamenty które zrobiłam to szablony oraz opis ich wykonania znajdziesz tutaj:

CZEKOLADOWE ORNAMENTY



*"Rainbow Cake" - pewnie większość z was widziała już ten typ tortu, nie będę zatem mnożyła informacji na ten temat, który blogach pojawia się nagminnie. Fantastycznie został on opisany na stronie MOJE WYPIEKI

Niestety, troszkę zgapiłam się podczas Wielkanocnego obiadu rodzinnego, tort tak szybko się rozszedł, że jak zeszłam z góry to uchował się tylko ten jeden kawałek i tylko to jedno zdjęcie:

3 komentarze:

  1. Wygląda cudnie...ciekawe jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Wyobrażam sobie zaskoczone miny gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, faktycznie ciekawie było popatrzeć na dorosłych cieszących się jak dzieci.

      Usuń