Aromatyczne, eleganckie i pachnące - czekoladowe ornamenty - niebanalna dekoracja do tortu i nie tylko...
Do wykonania czekoladowych ornamentów będzie Ci potrzebne 200 g. kuwertury (lub zwykłej gorzkiej czekolady), szablony (zamieszczone niżej) oraz pergamin do pieczenia (biały).
Pomysł na wykonanie tej dekoracji zaczerpnęłam od mojej siostry, która jest prawdziwym mistrzem w tworzeniu czekoladowych dekoracji, które obejrzeć możesz na jej blogu:
Czekoladowy Blog
1. W kąpieli wodnej topimy kuwerturę, czekamy aż chwilę ostygnie i nakładamy ją do rękawa cukierniczego zakończonego tylką cukiernicza z bardzo małym otworkiem (zamiast rękawa można uzyć woreczków do mrożenia i zrobić w nim bardzo małą dziurkę).
2. Na szablonie połóż arkusz papieru do pieczenia.
3. Postaraj się jak najbardziej dokładnie przerysować wzorek czekoladą. Jeżeli coś Ci nie wyjdzie nie przejmuj się, moje dekoracje w porównaniu do tych wykonanych przez moją siostrę wydają się wręcz prymitywne a i tak zrobiły wrażenie na oglądających.
Szablony, które ja wykorzystałam:
Super!!!!! Świetny pomysł i wykonanie
OdpowiedzUsuńWykonanie take sobie, ale za to ten aromat czekolady ... nie polecam nikomu kto jest na diecie robić tych ornamentów :D
OdpowiedzUsuń