środa, 24 kwietnia 2013

Migdałowy Krokant


Fantastyczny dodatek do ciast, deserów. Jest bardzo słodki więc z powodzeniem można go łączyć np. z bitą śmietaną (bez dodatku cukru) lub dodać do granoli na śniadanie ...


składniki:
50 g cukru;
50 g masła;
50 g płatków migdałowych;
30 g cukru wanilinowego;

Na patelni, na bardzo małym gazie rozpuść masło, następnie dodaj cukier,  i migdały. Smaż do momentu, aż cukier się skarmelizuje a migdały nabiorą apetycznego złotego koloru.  Masę (krokant), wyłóż na talerz i zostaw do całkowitego ostygnięcia (ja przygotowałam go sobie dzień wcześniej, więc mój leżakował w lodówce całą noc). Zastygnięty kruszymy i dodajemy do ulubionego deseru.



6 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł! Też taki krokancik robię:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na śniadanie. Ja Twój przepis dostosuję do potrzeb, tzn: jak robię mleko migdałowe to zawsze zostaje mi "drobnica migdałowa". Do tej pory używałam jej do panierki, robiłam twarożek migdałowy, a teraz zrobię..... krokant :) Mam nadzieję, że wyjdzie. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm a widzisz nie wpadłam na to aby tak sprytnie zagospodarować "resztki" po mleku migdałowym :)

      Usuń