niedziela, 21 kwietnia 2013

Proste dekoracje czekoladowe

Nic z tego co tutaj napiszę nie jest "odkryciem Ameryki",ale uwielbiam fotografować czekoladę, więc postanowiłam napisać post na temat tego w jaki sposób dekoruje swoje desery właśnie tym przysmakiem.  Poza czekoladą, do dekoracji także często używam masy cukrowej/ lukru królewskiego, czy gum pasty - mają one jednak  bardzo duży minus: są okropnie słodkie, czego nie można powiedzieć o wytrawnym smaku gorzkiej, 90%  czekolady ...



składniki:
Do dekoracji zawsze używam czekolady albo 90% albo specjalnej do kuwertur 100-200 g. Topię ją w kąpieli wodnej i odstawiam do ostygnięcia. 

Aby uzyskać grube, płaskie "patyczki", wylewam czekoladę na papier do pieczenia, wygładzam ją szpatułą i czekam aż zacznie gęstnieć, wtedy przesuwam wzdłuż "plamy" narzędziem do kształtowania boków tortów z szerokimi ząbkami:


Analogicznie postępuję, gdy chcę uzyskać cienkie "patyczki", tylko używam drugiej strony narzędzia:


W obu przypadkach, desery można dekorować połączonymi lub pojedynczymi "patyczkami".

Wiórki czekoladowe uzyskuję poprzez zeskrobanie zastygniętej już czekolady obieraczką do warzyw :)

Osoby, które tak  jak ja, są wiecznie na diecie, lepiej żeby się nie zabierały za pracę z czekoladą, ponieważ jej zapach jest bardzo zniewalający i ciężko jest nie ulec pokusie zjedzenia kawałka, lub siedmiu...



6 komentarzy:

  1. To się uzupełniamy, bo ja uwielbiam patrzeć na zdjęcia czekolady:) Ja patrzę na te wiórki to czuję czekoladowy aromat aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada, czekoladą, ja dalej się zastanawiam skąd ja tyle fiołków wezmę... może przepuszczę tajny atak na Twoją działkę :)

      Usuń
  2. Czekolada wyglada cudownie i kuszaco...i fajny pomysl na dekoracje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję kiedyś te pomysły! :)
    Fakt, czekolada aromat czekolady jest niebezpieczny, ale przecież jest zdrowa ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Tego faktu będę się trzymać :) Dziękuję za komentarz.

      Usuń