sobota, 20 kwietnia 2013

Serduszka z lukrem kokosowym



Połączenie kruchego ciasta, białej czekolady i kokosowego lukru - to już kolejna moja wariacja na temat kruchych, maślanych ciasteczek, które wręcz uwielbiam. Żeby ich nie zjeść wszystkich na raz, pakuje je w w małe papierowe torebeczki i rozdaje je znajomym ...
składniki na ciasto:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów;
  • 2,5 szklanki maki;
  • 120 g masła;
  • 200 g białej czekolady;
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie (ok. 30 g) cukru waniliowego;
składniki na lukier:
  • 1-2 łyżki likieru kokosowego (można użyć także wersji bezalkoholowej Monin - wtedy są delikatniejsze w smaku);
  • 0,5 białka z jaja kurzego;
  • 150-200 g cukru pudru;
W kąpieli wodnej topimy połamaną białą czekoladę z masłem i odstawiamy do zastygnięcia. Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki (także wystudzoną białą masę czekoladową) - zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około 1-2 h. 

Schłodzone ciasto, chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek o szerokości ok. 0,5 cm, wycinamy swoje ulubione kształty (ja tym razem wybrałam serduszka). Następnie wykładamy je na wyłożoną pergaminem blaszkę (ciasto jest bardzo delikatne, dlatego warto jest pomóc sobie szpatułą, bądź bardzo szerokim nożem), którą wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 min.

Wystudzone ciasteczka, smarujemy lukrem przygotowanym z białka, likieru i cukru pudru. Przy lukrowaniu warto najpierw dodać 1 łyżkę likieru i zrobić gęstsza masę, którą obrysowujemy kontur kształtu. Po jego zastygnięciu, rozrzedzamy trochę masę i łyżeczką wypełniamy wnętrze kształtu.








8 komentarzy:

  1. nie jem ciastek ze zwykłej mąki, ale ślicznie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja prawie zawsze jestem na diecie więc też staram się jej nie nadużywać . Wczoraj upiekłam ciastka z 3 składników i bez mąki, przepis powinien się niedługo pojawić na moim blogu :)

      Usuń
  2. Urocze ciasteczka i bardzo sympatyczny blog:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Szarlotka to moje ulubione ciasto, więc zajrze pewnie do Ciebie jeszcze nie raz :)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wyglądają. Robisz cudowne zdjęcia. Idealne do książki kucharskiej- pomyśl...
    Pozdrawiam
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń