czwartek, 18 kwietnia 2013

"Kwietniowy" Mus Jabłkowy

"Zuzia, jest przecena jabłek w <<sklepie>>" - powiedziała do mnie "Buka" - czyli o musie jabłkowym w kwietniu ...

składniki:
  • 1,5 kg jabłek;
  • 1 cytryna (mała lub 0,5 dużej);
  • 1/2 szklanka wody;
Jabłka obieramy, dzielimy na  ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i obficie skrapiamy cytryną. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy owoce i całość gotujemy na tzw. "papkę" (nie ma potrzeby miksowania musu blenderem). U mnie to trwało ok 60 min.

Gorący mus wkładamy do słoiczków i wekujemy.





4 komentarze:

  1. a jakie cudowne słoiczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to za czcionka? czy można ją gdzieś pobrać? Bardzo proszę o odpowiedź, bo się zakochałam w niej... a mus pierwsza klasa ci wyszedł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tą czcionkę pobrałam ze strony http://www.dafont.com/ (chyba brain flower)

      Usuń