niedziela, 31 marca 2013

Babka Wielkanocna


Moje wielkanocne szaleństwo zaczęło się całkiem spokojnie, bo od baby drożdżowej z dodatkiem migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz białej i czarnej czekolady... 




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • 1/4 szklanki kremówki (30%);
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 5 żółtek;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 75 g masła, roztopionego  (wystudzonego);
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 80 g migdałów w płatkach (należy zostawić ok. 20 g. do posypania babki);
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (należy zostawić ok. 20 g. do posypania babki);
  • 100 g. gorzkiej 90% czekolady


Polewa:
  • 200 g białej czekolady (ja użyłam specjalnej do kuwertury);
  • 1/2 szklanki kremówki 30%;
  •  1 łyżka ekstraktu pomarańczowego;

Przygotuj zaczyn. Pokruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru pudru, dodaj mleko (letnie) oraz 1 łyżkę mąki - całość wymieszaj, nakryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 min. do wyrośnięcia.

Zagotuj, na małym gazie śmietankę i wymieszaj ją z przesianą mąką. Ubij żółtka z cukrem pudrem na bardzo puszysta pianę (do momentu aż otrzymasz taki biały kogel-mogel).  Dodaj do nich, roztopione (wystudzone) masło. Do mąki i śmietanki dodaj żółtka oraz wyrośnięty wcześniej zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj przez około 15 min. (ręcznie lub mikserem z odpowiednim mieszadłem). Dodaj bakalie, ekstrakt waniliowy oraz pokruszoną na małe kawałeczki gorzką czekoladę i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż do formy, ponownie nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego babkę, piecz około 25-35 minut. Po upieczeniu zostaw babkę do całkowitego wystudzenia w formie (do momentu aż kawałki czekolady ponownie stężeją).

W kąpieli wodnej stop białą czekoladę ze śmietanką, dodaj ekstrakt pomarańczowy. Rozprowadź polewę w miarę równomiernie na babce, posyp ją płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórka pomarańczową. 





Babki i babeczki

15 komentarzy:

  1. Piękna ta babka! :) Podoba mi sie Twój blog. Dodaję do obserwowanych. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe wpisy, zwłaszcza, że pisze to osoba tak bardzo zaawansowana w prowadzeniu bloga - COOlinarna Strefa wygląda fantastycznie i także pozwoliłam sobie dodać ją do obserwowanych.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda...dziękuję za udział w akcji..poproszę o banerek lub link do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowna babka, podejrzewam że smakuje bosko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, te wszystkie miłe słowa bardzo motywują do pracy, jest 23:07 a ja zabieram się za zadanie z czekoladą ... :)

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie... Jest tak kolorowa, że na pewno przekonałaby do siebie nawet tych którzy za babkami nie przepadają. Muszę kiedys wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Nie wiedziałam, że istnieją osoby, które mogą za babkami nie przepadać ... :)

      Usuń
  5. Droga Autorko, a kiedy dodajemy do ciasta masło :-)? Chcę upiec tą babkę na święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, nie zauważyłam tego. Już naprawione. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym upiec tą babkę na święta, wygląda przepysznie. Proszę o doprecyzowanie w którym kroku dodać masło? Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam to samo pytanie: Kiedy dodajemy masło.... najgorsze, że jestem w trakcie robienia tej babki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, strasznie. Niestety codzienne obowiązki oderwały mnie od prowadzenia bloga, oby udało mi się do niego jeszcze wrócić... smutne, że tak "umiera". Mam nadzieję, że coś wymyśliłaś i babka wyszła :)

      Usuń