Aromatyczne, pachnące kruche ciasteczka z kawałkami orzechów, skórki pomarańczowej i migdałów...
składniki:
2 szklanki mąki;
1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej, jeśli ktoś lubi mniej słodkie);
175 g miękkiego masła;
3 żółtka;
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
1 szklanka mielonych migdałów;
100 g rozdrobnionych orzechów włoskich;
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po wyciągnięciu, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy z niego żądany kształt ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min.
mmm.. ciastka 1sza klasa, uwielbiam bakalie, a do tego ich kruchość... cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńfajne te ciacha- świetnie w nich widać bakalie! w sam raz na taki dzień jak dziś- nic tylko siedzieć w domu z kubkiem gorącej herbaty w dłoniach, z talerzykiem ciasteczek pod ręką i patrzeć na mokrą zieloność za oknem:)
OdpowiedzUsuńo to, to, to właśnie :)
UsuńPrezentują się zachęcająco. I jeszcze ta pomarańcza, bosko !
OdpowiedzUsuńdziękuje
Usuńciastka pysznie nadziane :) oj kilka do kawy teraz by się przydało
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuńmniam :) chyba się wproszę na jakaś kawkę i ciacho :)
OdpowiedzUsuńchyba tak trzeba będzie zrobić bo inaczej to się nigdy nie spotkamy :D
Usuńsuper pomysl szukam czegos na upominek dla gosci na przyjeciu weslnym :D just perfect:)
OdpowiedzUsuńile powinno sie dodać wymienianej w tytule skórki pomarańczowej?
OdpowiedzUsuńJa dawałam na oko (mniej więcej 3 łyżki chyba)
Usuń