sobota, 18 maja 2013

Gerbery


Pogoda ostatnio wprawia mnie w bardzo pozytywny nastrój, dlatego właśnie postanowiłam upiec nowe-stare wiosenne kruche ciasteczka - przełożone różanym kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej...

składniki:
ciasto (identyczne jak w przepisie na "CAŁUSKI- TE PRAWDZIWE"):
2 jajka;
60 g masła;
100 g cukru;
350 g mąki;

do przełożenia:
konfitura różana;
2 białka;
150 g masła;
3/4 szklanki cukru;
3-4 łyżki wody różanej;


Jaja, masło oraz cukier ucieramy na jednolitą masę,  dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, z którego następnie wykrawamy ciastka i odbijamy na nich stempelkiem "gerbery". Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 170 stopni.



Białka z cukrem umieszczamy w miseczce w kąpieli wodnej i ubijamy je aż do momentu rozpuszczenia cukru. Tak powstałą "bezę", ściągamy z gazu i ubijamy mikserem przez około 10 min. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki masło i wodę różaną. Całość ubijamy do momentu , az usłyszymy takie charakterystyczne mlaskanie masy.

Ostudzone ciasteczka, smarujemy cienką warstwą konfitury, nakładamy na nie krem i przykładamy drugie ciastko.










9 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale! Wieki nie jadłam takich ciastek przekładanych kremem, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie, kiedy ogląda się coś tak pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ciasteczka! :) I jeszcze przekładane pysznym kremem - to lubię! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie ! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój chłopak nie miał z tym żadnego problemu :)

      Usuń
  6. prześliczne :) mam taką foremkę :)

    OdpowiedzUsuń