Pogoda ostatnio wprawia mnie w bardzo pozytywny nastrój, dlatego właśnie postanowiłam upiec nowe-stare wiosenne kruche ciasteczka - przełożone różanym kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej...
składniki:
ciasto (identyczne jak w przepisie na "CAŁUSKI- TE PRAWDZIWE"):
2 jajka;
60 g masła;
100 g cukru;
350 g mąki;
do przełożenia:
konfitura różana;
2 białka;
150 g masła;
3/4 szklanki cukru;
3-4 łyżki wody różanej;
do przełożenia:
konfitura różana;
2 białka;
150 g masła;
3/4 szklanki cukru;
3-4 łyżki wody różanej;
Jaja, masło oraz cukier ucieramy na jednolitą masę, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, z którego następnie wykrawamy ciastka i odbijamy na nich stempelkiem "gerbery". Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 170 stopni.
Białka z cukrem umieszczamy w miseczce w kąpieli wodnej i ubijamy je aż do momentu rozpuszczenia cukru. Tak powstałą "bezę", ściągamy z gazu i ubijamy mikserem przez około 10 min. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki masło i wodę różaną. Całość ubijamy do momentu , az usłyszymy takie charakterystyczne mlaskanie masy.
Ostudzone ciasteczka, smarujemy cienką warstwą konfitury, nakładamy na nie krem i przykładamy drugie ciastko.
Ostudzone ciasteczka, smarujemy cienką warstwą konfitury, nakładamy na nie krem i przykładamy drugie ciastko.

Wyglądają wspaniale! Wieki nie jadłam takich ciastek przekładanych kremem, mniam!:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, kiedy ogląda się coś tak pięknego!
OdpowiedzUsuńsliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka! :) I jeszcze przekładane pysznym kremem - to lubię! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie ! Aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńMój chłopak nie miał z tym żadnego problemu :)
Usuńprześliczne :) mam taką foremkę :)
OdpowiedzUsuńhehe, czyli tez kupujesz "Dekoracje Ciast" :)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs