środa, 15 maja 2013

Ciasto bez cukru i mąki


Idzie lato, wakacje, woda, bikini ... o boże bikini a mi się chce tak bardzo zjeść coś słodkiego... ehh, a gdyby tak zrobić ciasto bez cukru i mąki? Oto mój pomysł na taką słodkość - która może ze względu na dużą zawartość bakalii nie jest mało kaloryczna (1 kawałek to ok. 200 kcal), ale za to na pewno jest pożywne i można nim spokojnie zastąpić śniadanie...


składniki:
  • 4 białka;
  • 150 g suszonych daktyli;
  • 1 banan;
  • 2-3 jabłka;*
  • 1 szklanka zmielonych migdałów;
  • cynamon;

Białka wbijamy do miski, dodajemy do nich pogniecionego widelcem banana i midgały oraz pokrojone na kawałeczki daktyle. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy, przyprawiamy cynamonem. Całość wylewamy do tortownicy (22 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 C) na około 30-40 min.




* 2 duże lub 3 małe;

13 komentarzy:

  1. Zdrowe ciacho, a mogę się zapytać gdzie kupiła paterę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patera faktycznie jest cudowna, dostałam ją zupełnie przypadkiem w TK MAXXie, ale widziałam że występują one czasami na allegro, linia nazywa się "Grace Tea Ware"

      Usuń
  2. Fenomenalne ciasto! I cudna patera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, robiąc zdjęcia ciasta obawiałam się tego, że patera zrobi większe wrażenie niż sama potrawa, ale faktycznie to był bardzo dobry zakup :)

      Usuń
  3. wypróbuję przepis już w nowej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie gratuluję wygranej w organizowanej przeze mnie akcji - konkursie "Naturalna Słodycz"!

    Bardzo proszę o przesłanie adresu do wysyłki nagród pod e-mail: cojescnet@gmail.com

    Pozdrawiam!
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie :)To moje pierwsze zwycięstwo - jeszcze nigdy dotąd nic nie wygrałam :)

      Usuń
  5. czy daktyle są konieczne w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy nie ma koniecznosci ubijania bialek?Wystarczy wymieszac z reszta skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy białka powinny być ubite czy jedynie wymieszane z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń