środa, 1 maja 2013

Cukier Waniliowy



Całkiem niedawno natknęłam się w internecie na bardzo ciekawy wpis jednej z blogerek, przy którym uśmiałam się strasznie: ALFABET BLOGERKI KULINARNEJ (zachęcam do przeczytania całości).  Czytając artykuł, o zgrozo okazało się, że żadna ze mnie blogerka gdyż w moich przepisach używam (co gorsze z pełną świadomością i umiłowaniem) cukier wanilinowy...

No ale jak mus to mus, oto jak zrobiłam sobie (chyba roczny) zapas cukru waniliowego. Kupiłam laski wanilii, cukier no i szukałam pięknego i szczelnego opakowania, co by się dobrze na zdjęciach prezentowało... i znalazłam ... 1,5 litrowe :). Skoro cukier waniliowy już mam to na liście zostało mi już chyba tylko oreo i lemon curd, ale to wkrótce.

składniki:
1 kg cukru;
3 laski prawdziwej wanilii;

Cukier wsypujemy do pojemnika, laski wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy nasionka i wsypujemy je do cukru. Pustą laskę tniemy na mniejsze kawałki i także dodajemy do cukru. Całość zamykamy szczelnie na 10-14 dni.


5 komentarzy:

  1. Hehe, dobry ten alfabet- w sumie mój blog nie jest kulinarny, ale może też powinnam ten cukier zrobić? I co w kwestii kiełbasek z ogniska- pewnie sama powinnam je robić, zaczynając od zakupu świnki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to te kiełbaski to nie były ze świni hodowanej przez Ciebie? No nie dobrze, nie dobrze co z Ciebie za blogerka :*

      Usuń
    2. Co gorsza- ja nawet nie mam pewności, że one były ze świni!:P Ale następnym razem posypie je oreo:D

      Usuń
    3. no i nie zapomnij, zamiast musztardy lemon curd :)

      Usuń
  2. alfabet super, tekst o Nigelli wymiata :) Zuzia -parę punktów już masz za sobą ;)

    OdpowiedzUsuń