Na ten szalony pomysł, wpadłam … będąc na diecie. No bo, chyba każda z nas ma takie chwile, że zjadła by trochę czekolady, karmelu, orzeszków lub bananów … a najlepiej wszystko na raz …
Składniki:
- 5 szt. dojrzałych bananów;
- 1/3 szklanki roztopionego masła;
- 1 puszka masy kajmakowej (można dać pół, w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy);
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- opakowanie ciastek digestive/holenderskich;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 100g. orzeszków solonych;
- 100 g. migdałów (w słupkach);
- tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70%);
W rondelku na bardzo małym ogniu podgrzewamy kajmak z masłem, aż połączą się w jednorodną masę. Przelewamy wszystko do dużej miski, dodajemy banany, pokruszone ciasteczka i wszystko razem traktujemy blenderem, następnie dodajemy sodę, ekstrakt waniliowy, jajko, cukier, szczyptę soli i energicznie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ulubione dodatki (ja wybrałam: posiekaną, gorzką czekoladę oraz migdały i słone orzeszki).
Powstałą w ten sposób masę, przelewamy do keksówki o wymiarach 10x20 cm (tak aby ciasto wypełniło ją do ¾ wysokości). Piec przez półtorej godziny czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Wygląda pysznie.... a może jakaś degustacja? ;)
OdpowiedzUsuńPostaram się coś przygotować na następne nasze spotkanie :)
OdpowiedzUsuń